Go to Top

Contrastos nadalencs

 

Un any més arriba temps de celebracions, de festes familiars, de compres, de llums, de grans àpats, d’alegria i de felicitat. Segur que no ens hem equivocat d’època? Veritablement és així? Si volguéssim que això fos del tot cert, hauríem d’afegir “per una part de la societat”. És evident que aquesta imatge és la que ens volen vendre aquestes festes nadalenques, però malauradament cal que siguem molt conscients que no és així per a tothom, per molt que no ens agradi reconèixer-ho.

Per a moltes persones no hi ha res a celebrar, ni família amb qui reunir-se, ni diners per a comprar, ni llum amb què il·luminar la seva llar o fins i tot escalfar-la. I d’àpats, encara gràcies que en puguin fer de senzills per pal·liar la gana.

Es pot ser feliç i mantenir l’alegria en aquestes circumstàncies desfavorables? Potser sí. Potser hi haurà persones que malgrat en l’adversitat tinguin capacitat per a mantenir una actitud positiva. I també hi haurà d’altres que, fins i tot tenint-ho tot de cara i les circumstàncies ben favorables, ho viuran des de la infelicitat o el malestar. Ja sabem que no hi ha res més divers que el món interior de cadascú, allà on interpretem i registrem les vivències personals.

Però deixant de banda aquest supòsit, la realitat ens porta a tenir en compte totes les persones, aquelles que poden viure gaudint d’aquestes festes i aquelles que no tindran aquesta possibilitat. Això no vol dir que hàgim de perdre la nostra il·lusió, però sí que hem de ser conscients de les necessitats dels altres per tal d’intentar pal·liar-les amb la solidaritat, cadascú des de les seves possibilitats.

Contribuir a fer un món millor no implica haver demobilitzar-nos en allò que no siguem capaços de realitzar, perquè arribarem a sentir-nos malament pel fet de forçar-nos a fer-ho. Millorar el món implica esforçar-nos per ser feliços sense deixar de banda el patiment dels altres. Sortir de tant en tant de la nostra zona de confort per a millorar, en la mesura que ens sigui possible, el confort dels altres. Com sempre diem, és la suma de molts petits esforços allò que mou el món, potser sí que a poquet a poquet però també de forma continuada, i això és molt positiu per a tots.

I de possibilitats no ens falten. La campanya del Gran recapte del Banc dels Aliments, de Cap infant sense joguina, la Marató de TV3 són alguns exemples de contribució. Però també entre el nostre entorn ens trobem moltes oportunitats, trucant aquella persona amiga que passa un mal moment, felicitant les festes al veí o veïna que sabem que no té família, iniciant aquell voluntariat que fa temps que portem al cap i no trobem mai el moment, fent una aportació econòmica a una entitat del tercer sector, i tantes i tantes d’altres.

Aquest és potser el veritable “esperit nadalenc”. Emocions com la felicitat, l’alegria, la il·lusió, però també la nostàlgia, la preocupació o la incertesa, han de tenir cabuda en les nostres vivències. Negant el que no ens agrada o ens fa patir no podem viure amb plenitud. Només així viurem la realitat i la vida tal com és, plena de contrastos, en aquest cas, contrastos nadalencs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *