Go to Top

Com recuperar l’esperança

 

Maria Rosa Buxarrais, Presidenta del Patronat de la Fundació Ajuda i Esperança

Hi ha moments a la vida en què sembla que tot s’ensorra al nostre voltant, fruit d’una culminació de diverses experiències devastadores que hem hagut de suportar. No obstant això, segur que podem aixecar-nos i seguir pel camí de la vida, perquè aquests moments difícils ens ajuden a reflexionar sobre tot plegat, sobre nosaltres mateixos, sobre els que ens envolten, sobre les circumstàncies, etc.

Quants de nosaltres perdem l’esperança alguna vegada a la vida? Si més no, hem de ser conscients que no estem sols en la pèrdua d’esperança. Vivim situacions que ens estan empenyent cap a un objectiu, ens colpegen psicològicament i tendim a perdre de vista el panorama i, aparentment, perdem tota esperança. Però si definim l’esperança com l’expectativa de bones coses que estan per venir, estem impregnats d’una creença més profunda, la fe en què les coses solen elaborar-se en el llarg termini.

Per descomptat, moltes coses poden anar malament a la vida. Però, la vida no és i no hauria de ser basada sobretot en alguna època de falla catastròfica i on patim dolor; la vida s’ha de veure com una oportunitat de poder triar entre diferents camins i com poder reaccionar a les coses, i decidir cap on hem de tirar. Quan ho sembrem tot de negre, tot esdevé negre, negatiu. I, quan ens centrem en el positiu, estem recollint positivitat.

Certament hi ha maneres de recuperar-se dels potencialment catastròfics fracassos en la seva vida que et poden conduir a una espiral descendent, fosca i profunda. Algunes idees:

1) Reconsiderar la situació.

De vegades, per evitar perdre l’esperança, triguem a fer una revaloració de la situació. Encara que podem pensar que volíem una determinada cosa en la vida, si algú ens impedeix aconseguir-lo, tendim a reaccionar d’una d’aquestes dues maneres. Podem renunciar i llançar les nostres mans a la resignació silenciosa o bé podem impulsar el dolor fins que aconseguim el que volem. No obstant això, no tothom és capaç de mantenir una bona batalla tot el temps, i resulta fàcil  desanimar-se. Per tant, de vegades cal reconsiderar la situació.

Hem de veure si això és una cosa que realment volíem. Perquè, quan establim objectius o tenim alguna esperança o somni que perseguim, hem de garantir que podem abordar tres preguntes de fixació de metes: què, per a què i quan. Si no tenim una raó prou forta per aconseguir alguna cosa, llavors inconscientment, es podria renunciar a aquest objectiu llarg abans que conscientment el tinguem present.

Hem de tornar enrere i avaluar la situació. Vaig fer en realitat malament allò que volia? Llavors què es pot fer cap a la seva consecució?

De vegades, del que no ens adonem és que, potser no aconseguim arribar a alguna cosa per tal d’obrir-nos a quelcom encara més gran. Així, assegureu-nos de mirar la situació des d’una perspectiva diferent. Podríem acabar de veure alguna cosa que abans no veiem, fins i tot, si fa mal ara mateix.

2) La segona manera que pot evitar perdre l’esperança de vida és la gratitud d’on volem anar de la fita.

Massa sovint, ens comparem amb els que tenen més que nosaltres no menys que nosaltres. Però, sabies que cinc nens moren cada minut al món a causa de la fam i les malalties relacionades amb la fam?

És fàcil veure a aquells que tenen més, però molt més difícil de veure a aquells amb menys. Perquè la nostra societat està molt obsessionada pels qui tenen més. Hem de reorientar la nostra mirada i enfocar-la cap a les persones que tenen menys. És una cosa que ens pot ajudar a alinear-nos amb les nostres esperances i els nostres somnis a la vida. Encara que hàgim fracassat en alguna cosa o gairebé hàgim perdut tota esperança, quan som capaços de veure les coses en perspectiva, podem començar a apreciar la vida en un nivell molt més gran.

3) Cal ser sincer/a amb un/a mateix/a.

Una de les millors maneres d’evitar perdre l’esperança en una situació és sempre ser sincer/a amb un/a mateix/a. Així podem evitar una situació catastròfica. Hem de ser honestos i prendre consciència de com som i què fem, a banda de com ho fem.

Quan som capaços de canviar l’enfocament en el camí, podrem dirigir-nos cap a les nostres metes molt més ràpid, perquè de sobte no ens trobarem amb sorpreses si les coses no acaben anant com imaginàvem. Podem modificar la forma de fer front a la situació. Si procurem sempre ser honestos en totes les situacions de la vida, segur que el camí serà molt més feliç i saludable per aconseguir les nostres metes.

4) Buscar el suport dels altres.

De vegades, la millor manera de fer balanç positiu d’una situació que podria semblar negativa, és gràcies al suport d’altres. Amics, familiars, instàncies religioses o grups de suport ens poden ajudar a veure les coses des d’un altre punt de vista i ens ofereixen llum i guia cap a l’esperança.

De vegades, una cosa a tenir en compte és que, sigui el que sigui el que està passant, pot ser que els altres hagin passat per això abans.

Els arbres no ens deixen veure el bosc, però gràcies al suport d’altres podem tenir aquesta visió més global. El que no ens mata ens fa més forts.

5) Tenir fe.

No importa allò en què creiem: Déu, Al·là, Buda o la Unitat Singular Universal que ens uneix a tots els éssers humans. Per tenir fe, podem aprendre a comprendre que res és impossible de superar. No hi ha situació, no importa que sigui molt greu o fosca, segur que la podem superar. Tot depèn de nosaltres, de la nostra percepció de les coses, de com enfoquem la situació. Així, no permetem que les coses ens portin a la derrota.

Tenir fe és quelcom que ve de dins, del nostre interior. Tothom té tot el necessari dins seu per aconseguir superar qualsevol situació. Recordeu, Roma no va ser construïda en un dia, i moltes persones han fallat més cops de les que han tingut èxit. Es tracta, en definitiva, de creure en nosaltres mateixos, en les nostres possibilitats i anar conreant una autoestima que ens permeti superar les situacions més adverses.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *