Democràcia

La democràcia es fa realitat quan hi ha diàleg i cooperació pel bé comú.

 

Aturem-nos un segon i meditem sobre els valors que realment aporta la democràcia a cada persona. Aquest sistema polític parteix de la idea que és la majoria qui ha de governar, sempre que es respectin les necessitats de la totalitat dels ciutadans. La democràcia també es fonamenta en el diàleg ja que tant els que governen com els que exerceixen l’oposició necessiten arribar a acords i transmetre a la societat el perquè de les seves actuacions.

La democràcia ens ensenya a respectar sempre la visió de la majoria i de les minories, tot i que distin dels nostres pensaments. També ens anima a escoltar altres opinions i a valorar-les a l’hora de prendre una decisió. Aquesta és la importància del pluralisme i ens mostra el que poden aportar-nos altres formes de veure els problemes.

La democràcia també aposta per la tolerància, és a dir, respectar als altres malgrat que no opinin igual que nosaltres. Aquest respecte es fomenta en la convivència, ja sigui a l’escola, a casa o amb els amics. Cal acceptar que no sempre es pot portar la raó i que un altre tipus de pensaments poden ser tan vàlids com els propis.

També aprenem de la mà de la democràcia dos conceptes tan importants com la legitimitat (entendre el sentit de les normes) i la legalitat (el seu compliment , el concepte d’autoritat).

La democràcia no només serveix per governar un país. També és molt bona per organitzar una llar. La família ha de vetllar per a que el diàleg sigui predominant en la comunicació. A l’hora de prendre decisions conjuntes totes les opinions han de ser escoltades. Tot i que qüestions bàsiques de caràcter educatiu són potestat dels pares, es pot plantejar un diàleg obert sobre altres aspectes de la vida quotidiana, com a què dedicar el temps lliure.

L’escola també pot ser un bon entorn per a explicar la importància de la democràcia. Allà ens relacionem amb d’altres que poden pensar diferent a nosaltres. Hem d’aprendre a no imposar el nostre criteri per la força sinó que hem de dialogar amb la resta, per exemple a l’hora de decidir a què juguem al pati o quin tema triem per a fer un treball de grup.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *